Organic

T-shirt met duurzame opdruk

Hiervoor is helaas geen kort antwoord. Duurzaamheid is een erg breed begrip dat zich op verschillende manieren laat uitleggen. De beste uitleg echter is dat in een duurzame wereld mens, milieu en economie met elkaar in evenwicht zijn, zonder dat dus daarbij de aarde wordt uitgeput. De Wereldcommissie voor milieu en ontwikkeling omschrijft duurzaamheid als “De ontwikkeling die aansluit op behoeften van het heden zonder het vermogen van toekomstige generaties om in hun eigen behoeften te voorzien in gevaar te brengen”. Oftewel: de aarde zo gebruiken dat de toekomstige generaties er ook nog plezier van kunnen hebben.

Wat is duurzaamheid?

Een T-shirt laten bedrukken is super leuk. Organic Cotton is een term die ook wel bij de meeste bekend is. Met de textiel zelf zit het dus wel goed. Maar hoe zit het met de duurzaamheid van de opdruk? Daarover gaan we je alles vertellen in dit artikel.

Nu we helder in beeld hebben wat duurzaamheid betekent zitten we nog steeds met de vraag hoe dit vertaald kan worden naar de opdruk van bedrukte T-shirts. Helaas maken lang niet alle online textieldrukkerijen zich druk om dit thema, met alle gevolgen van dien. Het is dus zaak dat je jouw bedrukte T-shirts bestelt bij een drukkerij die hier wel bewust mee omgaat. 

Duurzaam bedrukken

Bij Bedrukt wordt allereerst gewerkt met energiezuinige LED-printers die met een zeer korte standby-stand staan ingesteld. De printers worden alleen gebruikt voor het noodzakelijke: de opdrukken van de T-shirts. De cartridges zijn gevuld met verduurzaamde toner. Alle lege cartridges worden gedoneerd aan een goed doel. Voor het zeefdrukken gebruiken ze bij Bedrukt alleen inkten op waterbasis. Naast een supermooi en zacht resultaat zijn deze inkten vele malen beter voor het milieu door het ontbreken van het chemische plastisol. Tot zover de directe invloed van het drukken. Er komt alleen meer bij komen om volledig duurzaam te produceren. Bij Bedrukt wordt gewerkt onder LED-verlichting, wordt het afval gescheiden en gebruiken we geen plastic koffiematerialen. Dat zijn slechts wat voorbeelden van wat een textieldrukkerij zelf kan bijdragen aan een duurzamere wereld.

Wil jij nu ook je steentje bijdragen aan een duurzame wereld? Blijf dan vooral doorgaan met het bestellen van bedrukte T-shirts, zolang je deze bestelt bij een verantwoorde textieldrukker die bereid is om verder te kijken dan vandaag, maar ook naar de toekomt.