Bedrukken

Kleding bedrukken, het volledige proces

We kennen het allemaal en vele van ons hebben er zelfs ervaring mee; kleding bedrukken via een online drukkerij. Het bestelproces is vaak erg eenvoudig en snel doorlopen, maar wat gebeurt er eigenlijk na de bestelling? Bedrukt.nl legt het je uit. Wil je kleding bedrukken? Ga dan naar hun site.

Ontwerp gereed maken voor productie

Online maak je zelf het ontwerp zoals jij het hebben wilt. Dit gebeurt meestal heel visueel met een tekst editor en de mogelijkheid tot het uploaden van een afbeelding. De DTP-er van een online drukkerij moet dit ontwerp gaan omzetten in bestanden waarmee gedrukt kan worden. Dit is veelal een computerhandeling die direct na het ontvangen van de bestelling kan geschieden.

Kleding gereed maken voor productie

Een andere afdeling is verantwoordelijk voor het selecteren van exact de bestelde kleding. Omdat er zo veel maten en kleuren en soorten zijn is dit een secuur werkje. Na het uitzoeken van alle bestelde kleding wordt deze samen met de gereed gemaakte ontwerpen gesorteerd.

Het bedrukken kan beginnen

De drukker krijgt dus de juiste kleding met de juiste ontwerpen aangeleverd. Deze zal alle opdrukken na een voorbehandeling van de textiel erop drukken onder hoge druk en hoge temperatuur. Alle lijmsoorten versmelten hierbij met de vezel van de stof, waardoor de opdruk helemaal één wordt met het kledingstuk.

Bedrukken van 1 of enkele stuks

Voor verschillende ontwerpen en verschillende oplages gebruikt de drukker ook verschillende druktechnieken. Zo wordt bij enkele stuks, of zelfs 1 stuk altijd gekozen voor het drukken met een transferpers, direct op de kleding. Teksten worden uitgeplot en logo’s geprint. De transferpers is een professioneel apparaat met hoge druk en hoge temperatuur.

Bedrukken van grote oplages

Voor grotere aantallen kiest de drukker voor zeefdruk. Dit is een totaal andere druktechniek dan bij enkele stuks. Bij zeefdruk worden eerst films gemaakt van het ontwerp, waarmee vervolgens de zeeframen worden gemaakt. Op een molen van worden 10 T-shirts gespannen en omstebeurt gaat de zeef daarop en wordt de inkt eroverheen gerakeld. De stof wordt dus als het ware geverfd. Hierna wordt de bedrukte kleding gedroogd in een droogtunnel.

Altijd goede kwaliteit drukwerk

Bij zowel enkele stuks als bij grotere oplages is de kwaliteit van bedrukking op dezelfde wijze gegarandeerd. Beide druktechnieken leveren namelijk een gelijkwaardig resultaat voor wat betreft de wasbaarheid en rekbaarheid.

Nu dat je precies weet wat er na het ontwerpen van bedrukte kleding gebeurd bij een textieldrukkerij zul je de volgende keer vast met een ander oog naar je bestelling kijken. Het ontwerpen is al leuk, maar nu heb je ook een voorstelling van alles wat daarna gebeurt en dat is zeker zo leuk.