Buitenboordmotor

Eenvoudig onderhoud buitenboordmotor

Er zijn veel verschillende buitenboordmotoren. Er zijn buitenboordmotoren van 2 pk maar ook hightech motoren van 350 pk. De motoren van de laatste categorie zijn erg geavanceerd en ook zwaar. Dit zijn vaak merken zoals Suzuki, Honda, Mercury, Evinrude E-Tec, Nimarine. Het is verstandig om het onderhoud van deze buitenboordmotoren te laten doen door een experts. Een expert kan onder andere uitlezen hoeveel uur de motor heeft gedraaid en is belast. Ook hebben ze het juiste gereedschap om de motor op de juiste manier te reinigen. De kleine buitenboordmotoren zijn vaak compact opgebouwd dat je als amateur nauwelijks problemen kunt krijgen als je deze zelf schoonmaakt. Enige basiskennis is natuurlijk wel vereist.

Controleren, schoonmaken of smeren

Als je erg handig bent met motoren en onderdelen vervangen kan het erg voordelig zijn als je zelf de buitenboordmotorenreinigt. Het komt er op neer dat je de onderdelen van de buitenboordmotor controleert, schoonmaakt en smeert. Mocht er onderdelen vervangen moeten worden is het wel verstandig dat je hier ook de juiste kennis in huis hebt. Het is namelijk wel belangrijk dat je de juiste onderdelen aanschaft.

De benzine uit de motor laten lopen

Het is verstandig om elk jaar de benzine uit de motor te laten lopen. Zeker als je de buitenboordmotor een lange tijd niet gaat gebruiken. De methanol verdampt waardoor de benzine binnen in de leidingen en de carburateur wordt hierdoor dikker. Hierdoor kan de buitenboordmotor verstopt raken. Je kunt de carburateur zelf gemakkelijk schoonmaken met een tandborstel. Ook de bougies moeten schoon zijn. Vervang deze als de contactpunten te vet zijn of te beschadigt.

Ook de impeller is belangrijk

Het koelwater wordt getransporteerd door de impeller en bevindt zich onder in het staartstuk van de buitenboordmotor. Het is verstandig om deze jaarlijks goed te controleren of zelfs te vervangen omdat dit onderdeel toch erg belangrijk is voor de langere levensduur van de motor. Ook als je op zoutwater hebt gevaren is het belangrijk dat je deze goed spoelt met zoetwater. Je wilt namelijk niet dat door aanslag de motor niet goed functioneert.