Mobiel kantoor

Een rijdende vergaderruimte creëren


Hoewel wetgeving het sinds 2007 haast onmogelijk maakt om nog een speciale zitindeling te maken voor bussen, auto’s en limousines hebben ze in Brabant de tanden gezet in de realisatie van een wel heel speciale touringcar. Deze luxe bus die normaliter plaats bied aan 32 personen is in deze speciale zitopstelling met een totaal rondzit, toilet en keuken nog slechts toegankelijk voor 16 personen, plus dan nog een klein staf/gidsstoeltje voor naast de chauffeur. Het probleem is dat zijdelingse
zitopstellingen in principe niet meer goedgekeurd worden sinds 2007.

Uitzonderingen daargelaten


Het is dan ook geen toeval dat er sinds 2017 geen limousines meer op kenteken gezet zijn. Geen limousine bouwer wil er zich nog aan wagen om voor de Europese wetgeving nog een limousine op kenteken te krijgen. Eerst moeilijkheid is alvast dat de wagen minimaal 12 ton zou moeten wegen (GVW) om ubehaupt aan de wetgeving te kunnen voldoen voor zijdelings reizen. Een enorme Hummer Limousine of Fond F 650 zou misschien een oplossing hiervoor zijn. Naast wetgeving komt als volgende uitdaging dan de trekproef aan de orde. Elke ziplaats, of elk gordelpunt dient een
trekkracht van 2000 KG, tegelijkertijd te kunnen verdragen gedurende 1,5 seconde. Een limousine bedrijf in Maastricht is het gelukt om een 16 persoons Limousine gekentekend te krijgen, MET de zijdelings geplaatste zitplaatsen dus.

Innovatie in mobiliteit

Het bouwen van een mobiele vergaderruimte in een bus is een innovatief concept dat mobiliteit combineert met functionaliteit. Hier is een kort overzicht van hoe dit proces zou kunnen verlopen:

Stap 1: Planning en Ontwerp
Bepaal de grootte van de bus en het aantal personen dat de vergaderruimte moet kunnen accommoderen. Ontwerp de binnenruimte met flexibele zitplaatsen, inklapbare tafels en ruimte voor presentatieapparatuur. Zorg voor voldoende verlichting en ventilatie, evenals toegang tot elektriciteit en internet.

Stap 2: Aanpassing van de Bus
Verwijder de bestaande stoelen en interieuronderdelen die niet nodig zijn voor de vergaderruimte. Versterk de vloer en installeer isolatie om een comfortabele omgeving te creëren. Installeer geluidsisolerende materialen om externe ruis te minimaliseren.

Stap 3: Installatie van Vergaderfaciliteiten
Installeer op maat gemaakte meubels die optimaal gebruik maken van de beschikbare ruimte. Voeg technologische voorzieningen toe zoals een scherm voor videoconferenties, oplaadstations en een geluidssysteem. Zorg voor een kleine pantry of keukenhoek voor koffie en snacks tijdens vergaderingen.

Stap 4: Afwerking en Inrichting
Kies voor een interieur dat professionaliteit uitstraalt, met comfortabele stoelen en een neutraal kleurenpalet. Installeer verlichting die zowel functioneel als sfeervol is, met de mogelijkheid om de helderheid aan te passen. Voeg decoratieve elementen toe die de ruimte een uniek karakter geven.

Stap 5: Testen en Ingebruikname
Test alle geïnstalleerde systemen en voorzieningen om er zeker van te zijn dat ze naar behoren functioneren. Voer een proefrit uit om de stabiliteit van de inrichting en het comfort tijdens het rijden te beoordelen. Neem feedback van gebruikers mee om eventuele aanpassingen te doen voor een optimale vergaderervaring.