Makelaar

Een goede makelaar kiezen

Wil je binnenkort een huis kopen of verkopen? Dan is het altijd verstandig om een makelaar in te schakelen. Alleen hoe weet je nu wie een goede makelaar is. Waar moet je op letten? Je wilt natuurlijk dat er duidelijke afspraken gemaakt worden. Wij vertellen je hoe je een goede verkoopmakelaar kunt vinden.

De kosten

Erg belangrijk onderdeel zijn natuurlijk de kosten. Bespreek dit goed en uitvoerig. Denk bijvoorbeeld aan de volgende specifieke vragen.
1. Zijn de genoemde bedragen inclusief of exclusief btw?
2. Welke werkzaamheden vallen onder de courtage en vooral welke niet?
3. Welke bijkomende kosten kun je verwachten?
4. Hoe zit het met de intrekkingskosten?

Het gesprek

Nodig voorafgaand aan de verkoop meerdere makelaars uit en voer als het ware sollicitatiegesprekken met hen. Een huis op Funda zetten kan iedere makelaar. Een koper verleiden en succesvolle onderhandelingen voeren, vereisen wel specifieke kwaliteiten. Wees kritisch en vraag vooral door. Heeft de makelaar zich echt verdiept in jouw woning? Weet hij wat vergelijkbare huizen in de buurt opleveren?

Bekijk recensies

De beste indruk van een makelaar krijg je van mensen met een ervaring met deze makelaar. Lees dus de beoordelingen op bijvoorbeeld Funda, maar ook op Wie is de beste makelaar en natuurlijk op Google. In de beoordelingen kun je lezen wanneer er iets mis is gegaan of wanneer men juist heel tevreden is. Dit helpt je bij het maken van een keuze. Een voorbeeld van een makelaar die bekend staat om de lovende recensies is Makelaardij Noordbarge uit Emmen. Dit kantoor wordt gezien als de beste en goedkoopste makelaar uit Emmen.

Samenwerking beëindigen

Bevalt de samenwerking met de makelaar niet en wil je de opdracht aan de makelaar beëindigen? Dan kun je de opdracht opzeggen (ook wel intrekken genoemd) of ontbinden. Opzeggen kan altijd, ontbinden kan onder bepaalde voorwaarden als de makelaar zijn verplichtingen niet nakomt.